Manifest de Badia en Comú per l’11 de setembre de 2016


Cada 11 de setembre els catalans i catalanes recordem l’eliminació per la força de llibertats i d’institucions d’autogovern molt preuades. I rememorem, també, la resistència legítima front aquests actes d’arbitrarietat i menyspreu. Enguany, aquesta commemoració de tots i totes es produirà en un context singular. El d’una forta regressió centralista i autoritària i d’un atac sense precedents contra les llibertats i els drets socials elementals. 

El govern del Partit Popular, en efecte, fa anys que abandera un procés de recentralització, privatització i retallades socials que està buidant el sentit de l’autogovern en diferents escales, començant pel municipal. Moltes de les expressions legítimes de rebuig a aquesta situació han estat objecte de reaccions arbitràries i criminalitzadores. Sovint hem vist com el poder judicial,  el Tribunal Constitucional i les mateixes forces de seguretat s’han instrumentalitzat per bloquejar les crítiques al Règim del 78 i per evitar que la veu de la ciutadania de Catalunya sigui efectivament escoltada. 

El mateix discurs de Mariano Rajoy a la sessió de la fallida investidura al Congrés de Diputats agreuja encara més aquesta situació. Confirma la vocació centralista i antisocial de les principals forces de dretes d’àmbit estatal (PP i Ciudadanos). I suposen una nova amenaça per l’autogovern de Catalunya i dels seus municipis en matèria econòmica, política o de model lingüístic. 

Des de Badia en Comú, considerem indispensable plantar cara a aquesta deriva. A les institucions i als carrers, amb la mobilització pacífica en defensa del dret a decidir i de les llibertats i drets socials de totes les persones, sobre tot de les dones i les classes populars que són qui més estan patint amb les polítiques d’austeritat. Per tot això, Badia en Comú participarem i animem a la ciutadania a participar a diferents actes reivindicatius que tindran lloc aquest 11 de setembre. I ho fem amb un objectiu clar: dotar a aquesta Diada d’un sentit integrador, inclusiu, i convertir-la en un moment de commemoració i de reivindicació plural de la democràcia, de la sobirania real i de drets bàsics que corresponen a tothom.  Així, tindrem presència a l’Ofrena floral a l’estàtua de l’Oreneta organitzada a les 12 hores per l’ajuntament de Badia. Badia en Comú farem la nostra ofrena floral a les 11,30 a la qual convidem a acompanyar-nos a tothom que se’n sentí partícip del nostre projecte i proposta política. La presència en aquest acte la complementarem amb l’assistència a l’acte específic organitzat en record dels 40 anys de la gran concentració popular de l’11 de setembre de 1976 a Sant Boi de Llobregat. Aquest homenatge, precisament, vol recordar que les classes populars de Catalunya, quan s’organitzen, són qui millor defensen les llibertats socials i nacionals.  Per això, una vegada fem l’ofrena floral marxarem a participar de l’acte de Sant Boi i, qui vulgui a la tarda també, de la concentració convocada per Òmnium i l’ANC. I ho farem, des d’una clara discrepància amb el full de ruta del govern de Junts pel Sí i amb moltes de les seves polítiques, per rebutjar els reiterats atacs a l’autogovern del país i a la criminalització del dret a decidir i per defensar les nostres pròpies conviccions republicanes i sobiranistes. 

Finalment, perquè som conscients que aquestes llibertats que reclamem són en el fons les mateixes per les quals han lluitat molts homes i dones arreu del món, animem a participar de l’acte de record del cop d’Estat a Xile l’11 de setembre de 1973 i en homenatge a Salvador Allende al barri del Carmel.  

Amb aquesta implicació plural i activa en la Diada, Badia en Comú vol defensar el dret del poble de Catalunya a conquerir espais efectius de sobirania política, social, econòmica, ecològica i cultural. I ho vol fer agermanada amb tots els pobles i amb tota la gent de l’Estat, d’Europa i del món que en aquests moments difícils s’aixequen contra el mal govern i en defensa de la igual dignitat de tothom.

Badia en Comú

diada-2016