El ple municipal aprova les ordenances amb el vot del PSC, AEB i PP i el vot en contra de BeC


No són unes ordenances fiscals basades en criteris d’equitat ni progressives com ens volen vendre des del PSC per amagar la seva falta de compliment de l’acord amb BeC el passat any”, afirma Eli Ruiz de BeC.

Un debat esbiaixat des del principi

L’assemblea de BeC havia decidit votar en contra d’unes ordenances que, més enllà d’introduir algunes modificacions, continuen mantenint un model basat més en la beneficència que en la progressivitat tarifaria i que perpetua un dèficit econòmic insostenible pel manteniment i millora d’alguns serveis municipals. El compromís del PSC de fer estudis per a veure l’impacte i possibilitat d’aplicar Tarifació Social (pagar en funció de la renda familiar sense recórrer a un seguit de bonificacions i exempcions per alguns casos) en els preus públics no ha estat complert. Una vegada més el PSC ha jugat a “qui dia passa any empeny” en la seva cursa per resistir en minoria durant tota la legislatura sense haver de fer manifest “una aliança no explícita amb el PP al nostre municipi per treure endavant la legislatura”. I vet aquí que el PSC va rebre el nostre vot a les ordenances de 2016 amb aquest compromís que una any després no han complert. En paraules d’Eli Ruiz. “Badia en Comú no té confiança en aquest govern municipal que no acompleix els seus compromisos. Per això, i per que pensem que una altra manera d’enfocar els impostos municipals és possible, no donarem suport a aquestes ordenances pel 2017”.

Des del PSC un seguit d’excuses i acusacions infundades i innecessàries cap a BeC per “vendre el relat” que és obligació de l’oposició presentar una proposta de Tarifació Social concreta. Aquest intent d’amagar la manca de compliment del seu compromís llençant atacs contra BeC no va trobar resposta per part nostra. L’alcaldessa en la seva pitjor versió com a màxima personalitat del ple, va tornar a faltar a la veritat quan va afirmar que BeC no hem estat mai disposades a treballar “colze a colze” en aquest, i d’altres temes, o quan va dir que tenim unes ordenances progressives i que donen resposta a totes les situacions econòmiques. Des de BeC seguim apostant per fer estudis d’aplicació de Tarifació Social on persones que facin ús dels serveis municipals que vinguin de fora del municipi contribueixen al seu manteniment econòmic en funció de la seva renda, cosa que ara no passa. El sistema actual amb descomptes i exempcions només beneficia les famílies amb rendes molt baixes o molt altes, deixant fora a famílies amb rendes mitges que paguen com les altes i no poden adherir-se a determinades bonificacions i exempcions. Amb la Tarifació Social evitaríem que persones amb rendes altes (que també n’hi ha) de Badia rebessin una bonificació que aquest any serà del 30 % del preu d’abonament del poliesportiu o que persones amb rendes baixes de fora del nostre municipi no puguin rebre aquesta bonificació, contribuent al manteniment d’un servei “molt deficitari” en paraules del regidor d’esports a les reunions sobre ordenances. Per això, des de BeC seguim pensant que les ordenances a base d’exempcions i bonificacions segueix més en la línia de la beneficència que de la justícia social. Per això, apostem per estudiar de manera seriosa la possibilitat d’implementar una nova manera de fer on l’equitat i la justícia social, valors defensats des de l’esquerra tradicionalment, siguin l’eix central dels nostres preus i taxes municipals. Des de BeC som conscients de la dificultat de tot això, però no podem acceptar un no (per a nosaltres, NO es SÍ) d’una alcaldessa que parla d’uns estudis fets sobre Tarifació Social però no sabem qui ni de quina manera i que ha estat incapaç de fer-nos arribar quan els hem demanat simplement per que no existeixen. Per aquest fet principal, i algunes derivades del mateix, existeix una manca total de confiança en els compromisos adquirits per l’equip de govern, motiu pel qual BeC vàrem decidir votar en contra per mandat de la nostra assemblea a la proposta d’ordenances pel 2017.

Badia en Comú